Live från Egypten

Sades på Al Jazeera

Lördag 29/1 2011

Kl. 16.22 Omar Soliman är nu vice president. Han var väntad att ta över efter president Mubarak. Reporten tror att presidenten förväntar sig att protesterna avtar i och med utnämningen. Men folket vill inte ha en ny vice president. De vill att den sittande presidenten kliver ned från posten.

Kl. 16.11 Begravningsbilder, t.v,  av en man skjuten av polisen.

Kl. 16.09 Demonstranterna verkar fira, säger reportern.

Kl. 16.01 När människor säger att de vill att soldaterna ska styra landet säger de إن شاء الله (Om Gud vill)

Kl. 15.52 Reporten, Abdahlla, säger att det inte finns någon koppling mellan regeringen och folket. Presidentens tal igår visar på det det.

Kl. 15.49 Många av tanksen är sprejade med anit-Mubarak taggar.

Kl. 15.47 Militären gör inget på gatorna. De bara står där. Vittnen säger att de inte är utrustade med tung ammo, utan bara lättare.

Kl. 15.43 Platsen de samlas på heter Tharir square och betyder frihetens torg. Stort på något sätt.

Kl. 15.40 Reuters säger att tre stycken demonstranter sägs ha dödats efter försök att storma regeringsbyggnaden. Totalt har flera hundra dött i Egypten till följd av protesterna.

Kl. 15.38 Fixat klart och bänkad framför datorn igen. Händer visst grejer här.

Kl. 14.09 Jacob och barnen har ätit. Nu ska vi ut en sväng och greja med veden. Återkommer om någon timme eller så.

Kl. 14.03 Rapporter om att människor tar ut alla sina besparingar från ATM machines. De vet inte hur länge det är möjligt och som ni alla vet cash is king!

Kl. 13.33 Om 3

5 minuter inträder utegångsförbudet. Och gäller till 08.00 imorgon söndag. Knappast så att de över 50.000 människor som är ute på gatorna kommer gå hem och lägga sig.

Kl. 13.16 En reporter vittnar om att attityden är HELT annorlunda mot gårdagen. Den är 80 grader (sicket uttryck) hetare. Massan är målmedvetna på ett helt annat sätt. Mubarak ska ned, svårare än så är det inte. De har ett självförtroende. Jag tror kvällen blir värre än igår. Mörkret gör något med

oss människor, tror jag.

Kl. 13.12 En reporter säger att USA inte vill se en annan regim, de vill se en bättre regim.

Kl. 12.56 Även NDP:s (sittande partiet) högkvarter i Luxor brinner.

Kl. 12.51 Regeringen har avgått. Mubarak sitter kvar. Folket fortsätter att protestera, 50.000 personer. USA bidrar med 1.5 billion USD varje år till Egytpen. Det mesta går till militären och polisen. All tårgas som regnar ned på protestanterna är gjord i USA. Det får folket att tro att även USA står bakom presidenten. Logiskt men ändå inte tycker jag.

Kl. 12.40 Protesterna fortsätter. Mycket folk ute på gatorna. Fler än vid samma tid igår. Polisen syns INTE till.

Fredag 28/1 2011

Kl. 23.27 Imorgon blir det en ny goverment, som ska hantera problemen. säger Mubarak. Själv sitter han kvar.

Kl. 23.18 Mubarak talar till folket. ”Bla, bla, bla, bla….”

Kl. 22.52 Nu visar även den egyptiska statstelevisionen bilder från demonstrationerna.

Kl. 22.48 Militären har ännu inte kundgjort om de stödjer presidenten eller folket.

Kl. 22.44 Afroll News påstår att president Mubarak sitter i ett jetplan på väg mot London av alla ställen på jorden.

Kl. 22.29 Äsch, kunde inte låta bli. De säger på Al Jazeera att man inte kan kalla det e

n twitter revoultion eller facebook revolution. Människor har gjort uppror förr. Men det har hjälpt till avsevärt såklart.

Kl. 22.06 Lägger ned, ber en bön och återkommer imorgon.

Kl. 22.04 President Mubarak ska hålla tal på en bokmässa i Cairo imorgon. Osäkert om han dyker upp. haha…

Kl. 21.56 Att myndigheterna släckte ned internet var en av de utlösande faktorerna menar en reporter.

Kl. 21.52 Demonstranterna har bildat en mänsklig kedja kring museét för att skydda det mot plundring.

Kl. 21.51 11 personer har dött i Suez och 5 i Cairo rapporterar Al Jazeera.

Kl. 21.46 Presidenten är ute ur leken. Han är en arrogant man som inte har sett sitt folk lida. Han är inte trovärdig. Om han nu är så pass ute ur leken varför har han varit kvar så länge då? Han har förtryckt dem och genom korruption menar en politisk kommentator

Kl. 21.41 Vodafone släkte ned internet i Egypten och de säger nu att det var helt enligt Egyptisk lag. Läs deras uttalande här.

Kl. 21.39 Den som man gissar kommer ta över om presidenten Mubarak försvinner är Mohammed Elbarade, men han sitter i husarrest.

Kl. 21.37 Det är helt tyst från presidenten. Det är lite förvirrande, man vet inte ens vart han är. Men man tror att det betyder att han är offside.

Kl. 21.36 Jane, reportern, säger att folk är arga också över att USA har stött presidenten så länge.

Kl. 21.33 Jane, reportern, säger att stämningen är ”excited”. Men det verkar som om intensiteten har minskat kraftigt.

Kl. 21.29 President Obama, USA, har fått en rejäl genomgång av läget i Egypten. Står han bakom Egyptens president? Njae, svaret är svävande. En diplomat sa tidigare att de står bakom den ”goda relationen” de har med Egypten.

Kl. 21.24 Syrien och Jordanien är näst på tur! ”Risken finns” säger en journalist. Varför risk och inte chans? Jo, det blir FÖR oroligt för omvärlden svarar han.

Kl. 20.50 Sedan 1978 (ett suveränt härligt år) har USA jobbat nära Egypten. På tok för mycket USA vinkling tycker jag. Vad säger resten av arabvärlden? Det vill vi veta.

Kl. 20.45 Tantawi heter han som styr militären, den del som har hand om säkerheten för presidenten och han är försvarsminister. Den mannen sitter i kläm!

Kl. 20.43 Demonstranterna skyddar de anrika museerna som finns i staden. #ingenplundring

Kl. 20.40 Bilder på polisbilar (stora gröna skåpbilar) som på måfå kör runt för att köra över människor. De lyckas skada några.

Kl. 20.36 Demonstranterna har slagit sönder en VODAFONE butik. De var tydligen inblandade i att internet och mobilnätet släcktes.

Kl. 20.29 Det styrande partiets högkvarter NDP står i lågor. Hela byggnaden är nu övertänd.

Kl. 20.27 @TheDizzar säger på twitter ”Egyptian Christians said they will guard the Muslims from the police while they on Friday Pray.” Amazing solidarity. #Egypt #Jan25

Kl. 20.25 Man kan så klart inte säga att det är lugnt i Cairo, men det är inte lika intensivt nu som för ett par timmar sedan. Iaf inte i rapporteringen bör tilläggas.

Kl. 20.24 @telecomix säger på twitter ”We are now providing dialup modem service at +46850009990. user/pass: telecomix/telecomix (only for #egypt, respect that please!).”

Kl. 20.19 Stor risk för dominoeffekt. ”Faller” Cairo, faller hela Egypten.

Kl. 20.18 Egypten är tredje största landet att ta emot aid från USA

Kl. 20.14 5 döda och flera hundra skadade

Kl. 20.13 Demonstranterna kräver åtgärder av tre saker 1: Fattigdom 2: Korrumption 3: Arbetslöshet

Det är utan tvekan presidentens största utmaning på sina 30 år på posten.

Kl. 20.09 Nobelpristagaren och den internationellt uppskattade och respekterade Mohammed Elbarade är tidigare satt i husarrest. Det var inte det smartaste draget, typ.

Kl. 20.04 Vad som inte kunde kontrolleras, säger reportern, är fredagsbönen. Tänker att det ligger något djupt i behovet av att be. Ett behov som övervinner det mesta.

Kl. 20.00 Jag tänker att polisen gör ju bara sitt jobb. De ska skydda presidenten och upprätthålla lag och ordning. Demostranterna gör sitt jobb. De ska protestera om något inte står rätt till. Militären gör rätt. De ska skydda nationen och dess intressen. Det är nog så enkelt att det är presidenten som är det svarta fåret i den här soppan.

Kl. 19.58 Ska tydligen regna i Pakistan inatt.

Kl. 19.54 Presidentens guard (lojal militär?) är på väg till statstelevisionens byggnader för att, vad man gissar, skydda den.

Kl. 19.52 Personligen förlorar jag förtroendet aningen när demonstranter plockar ut tavlor, vattentunnor, stolar och skrivbord från de brända och övertagna byggnaderna. Kan fatta vitsen med en sovernie men ändå…

Kl. 19.49 Demonstranter plundrar högkvarteret för NDP.

Kl. 19.46 Ber en bön för en god vän som bor i Cairo.

Kl. 19.34 Ahaaaaaaa… nu fattar jag hur militären ser på saken, enligt Al Jazeera. Militären ser till nationens bästa och sätter den och dess relationer främst. Därför måste detta upphöra. Det kan innebära att man avsätter presidenten och plockar bort demostranter. Militären behöver alltså inte vara politiskt styrd i den meningen att det är oppositionen som avsätter herr President.

Kl. 19.00 Jacob tar paus och fixar fredagsmys. Känns lite konstigt.

Kl. 18.57 Kuwait Airline flyger inte till Cairo längre. Också rätt klokt, om nu någon mot förmodan skulle vilja åka.

Kl. 18.55 År 1952 hände något strax efter det att Cairo hade brunnit. De säger att historien upprepar sig. Synd att man inte har någon hjärna och fattar vad som hände 1952. Ni får googla. Men nu är det en ny era på väg. Verkligheten har förändrats.

Kl. 18.53 ”Det är en enad oppinion som gör sin röst hörd. ALLA sluter upp”. Al Jazeera.

Kl. 18.52 ”Det är en sak att protestera – det är en annan sak att protestera i Egypten” säger reportern. Verkar vara en klok man. ;)

Kl. 18.49 En ”mannen-på-gatan” vittnar om följande händelse. En pappa hade hämtat sin son i fängelset. Han arresterades för några dagar sedan. Pappan såg att i fängelset fanns bara ungdomar. Ingen över 19 år. När han kom hem sa han till sin familj och sina vänner att ”vi alla måste ut och demonstrera”. Det verkar också som om det är fler kvinnor och äldre män ute nu än innan.

Kl. 18.47 Åke Tråk har inte synts till.

Kl. 18.46 En reporter i Suez säger att polisen skjutit skarpt.

Kl. 18.45 Upprepade gånger säger Al Jazeera att de inte sett en enda brandkår som är ute och släcker bilarna som brinner.

Kl. 18.43 @SultanALQassemi säger att president Mubarak har utökat utegångsförbudet till HELA Egypten. Ingen i hela Egypten får gå utanför huset. Verkar inte helt bra hörrni.

Kl. 18.42 Nu är militären på väg till regeringsbyggnaderna. De hälsas också med applåder.

Kl. 18.40 Militären rullar in i Alexandria. Reportern har sett fem ”tanks” rulla in i staden, utan att stoppas. De hälsas välkomna med applåder.

Kl. 18.37 Al Jazeera visar två olika bilder. En tv-bild från den statliga televisionen. Där ser man en vacker kvällsvy av Cairo. På den andra bilden syns ”verkligheten”. Brinnande bilar och demonstranter. Båda bilderna är live.

Kl. 18.36 Reportern har sett militär på gatorna. Demostranterna hälsar militären välkomna, och det är en viktig poäng säger han.

Kl. 18.34 Fler demonstranter dyker upp på gatorna.

Kl. 18.32 En annan nyhetsbyrå släpper dessa bilder från tidigare idag. Följ länken.

Kl. 18.23 Telefonintervju med en representant från muslimska brödrarskapet. Tyvärr, säger han, började våldet direkt efter bönen. Det mest uppseendeväckande är att demostranterna inte tillhör något parti eller grupp. Det började ikväll med en grupp på tusen stycken som började gå längst med gatorna. Nu uppskattas mängden till 15.000 personer. De gick mot NDPs huvukvarter (NDP står för National Democratic Parti). Ett av kraven är att sonen till sittande presitenten INTE ska ta över efter pappa. Även att minska arbetslösheten måste minska.

Kl. 18.18 En kommentator menar att USA verkligen är djupt oroade. Han säger att det också kan bero på att Egypten är USA:s andra närmaste partner efter Israel.

Kl. 18.14 Militären har anlänt till Alexandria. De hör skottsalvor i bakgrunden. De gissar att det är skarp ammunition.

Kl. 18.13 Ännu en ”expert” (sorry, kan inte arabiska) säger att hennes tal var milt. Men att han är säker på att det bakom kulliserna händer många andra saker.

Kl. 18.08 Hillary Clinton håller presskonferens. Hon uppmanar både regering och demostranter till lugn.

Kl. 18.07 Skottsalvor hörs från TV- och Radiohuset. Om det är skarp ammunition eller inte vet man inte.

Kl. 18.03 En ”expertkommentator” säger att man ska hålla koll på den egyptiska militären. De kan mycket väl förbereda för att försvara en NY regering, säger han.

Kl. 18.00 Den stora fredagsbönen avslutades. Och i samma sekund som de avslutar med orden ”Gud är stor” skjuter polisen in tårgas i massan som ber. Kaos utrbryter.

Givetvis börjar inte allt detta kl. 18.00, men det fattar ni väl? Demonstranterna började klockan 12.00 uppger Al Jazeera.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Mänskligt, Media

4 responses to “Live från Egypten

  1. Någon gång mellan 19.13-19.18: Jacob byter blogglayout. Eller är det något slags automatiskt byte?

  2. Sant, haha, glömde lägga in det i loggen.

  3. K-mum

    Tante hälsar från Sharmel el Shejk at utflykten till Kairo är inställt och hajarna simmar strax utanför badstranden, annars har de en god vistelse :)

  4. Härligt. Nu har de action att välja på också. :)