Finns bara EN sanning…

Såg Tv4s första nyheter ikväll. Det handlade om de två soldater som för drygt ett år sedan dog (7 feb förra året) i Afghanistan. En utredning har gjorts. Den är nu nedlagt. Utredningen sa bland annat att soldaterna inte haft någon möjlighet att vare sig söka skydd eller försvara sig. Nu visar det sig att kulorna som dödade de svenska soldaterna förmodligen var svenska. Det är egentligen inte konstigheter så långt. De anhöriga famlijerna vill inte bli intervjuade av Tv4 då det skulle riva upp för mycket. Det kan man förstå. Däremot skickar de ett mail till redaktionen och säger att något i stil med att ”för oss finns bara en sanning. Det osannolika har blivit det mest sannolika”. (ni kan själva se mailet i inslaget)

Och här kommer det jag reagerar på. (förutom att TV4 gör en onödigt stor grej av detta, men det tror jag är kulturellt betingat. Vi räknar inte med att dö, och vi räknar definitivt inte med att bli skjutna av egna landsmän). Jag tror vi är rädda för att dö därför att det är farligt. Vi trygghetsknarkande svenskar ser ingen logik i detta. Men hur som… Familjen har EN sanning. De vet redan. Och detta ”vet” också Tv4. De har sanningen och ska nu bevisa den och sedan ställa försvarsmakten ansvariga för det. Det är en journalistisk reflex att tänka så och jobba på det sättet. Men det finns emellertid ett problem här. Det är Tv4:s sanning är så ofullständig att den är snudd på inte är sanning längre. Fenomenet såg vi då tsunamin drabbade Thailand. Plötsligt var det Lars Danielssons fel att han inte var på kontoret när vågen slog in. Då hade Aftonbladet ”sanningen” och hade två heltidsreportrar i en bil utanför hans hus i flera veckor! Hoten mot Lars var så allvarliga att han inte kunde gå till jobbet utan behövde åka taxi fram och tillbaka. I sin jakt på ”sanningen” ”avslöjade” Aftonbladet att Lars åkt väldigt mycket taxi och slog upp i tidningen varje taxikvitto och vad han hade kostat oss skattebetalare. Det är fruktansvärt dåligt gjort av Aftonbladet.

Nåja, vi var kvar i Afghanistan. Parallellen är att här finns också en ”sanning” och den ska nu fram. Mina misstankar finns att Tv4 nu söker en ansvarig och sen börjar jakten. Vem det nu blir som får förtroendet att vara ansvariga i Tv4:s ögon kan jag bara önska lycka till och se till att redan nu leta efter ett annat jobb. Landshövding? Ambassadör i Hong Kong? Nej, just det ja, ambassadörsjobbet är upptagen av han som orsakade tsunamin.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Finns bara EN sanning…

Filed under Mänskligt, Media

Kommentarer inaktiverade.