I de lättkränktas land

Som jag skrivit innan läser jag ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”, av David Eberhard. Det är en suverän bok och jag tänkte återge ett exempel som är själva kärnan i boken.

David skriver (typ);

Folkhälsoinstitutet har gjort en undersökning som visar att en fjärdedel av landets befolkning upplevt någon form av kränkning. Det går att tolka siffrorna på tre olika sätt:

  • FHI tycker det är lite roligt att göra en undersökning och gör den mest på skoj.
  • FHI gör undersökningen för att de tycker det är ett problem att så många människor känner sig kränkta utan någon anledning. Syftet tordes då vara att få oss medborgare att acceptera ”kränkningarna” som en naturlig del av livet.

Vare sig jag eller David tror på något utav de alternativen. Då återstår bara ett

  • FHI har gjort undersökningen därför att man anser att ett är ett stort problem att människor i Sverige blir utsatta för diverse faktiska kränkningar.

Som David klargjort tidigare i boken så är Sverige emellertid ett land där befolkningen utsätts för oehört få orättvisor, oerhört lite godtycke, oehört lite som de egentligen borde ha anledning att klaga över. Att 1/4 säger sig ha upplevt kränkning säger inget om samhället. Det säger betydligt mer om människorna som lever här. Nämligen att VI (David skriver ”de”) inte tål särskilt mycket motgångar.

******************************

Och jag vill gärna visa poängen med ett exempel hämtat ur verkligheten. Christina Hellberg födde ett välskapat flickebarn. Flickan fick av misstag fel personnummer och tvingades leva med detta felaktiga personnummer i två hela månader. Mamma Christina säger – Förbannad blev jag ju. Och rädd. Det kändes overkligt.
Mamma Christina anmälde detta till JK (justitiekanslern) och FICK RÄTT!!!

JK kom fram till att flickan utsatts för ”kränkning av den personliga integriteten” och gav henne 2 500 kronor i ersättning.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för I de lättkränktas land

Filed under Mänskligt, Media

Kommentarer inaktiverade.