Civilkuragelag

Den 11 mars var den ensamme utredaren klar med sin utredning om civilkuragelag eller handlingspliktutredningen som den heter på riktigt. Bara att använda sig av orden ”ensam utredare” säger en del. Det är inte svårt att veta åt vilket håll man ska peka fingret om det är en dålig utredning. Utredningen går att läsa här.

Är det en dålig utredning? Nej, formerna kring utredningen har jag ingen synpunkt på. Det har alldelessäkert gått till precis så som en utredning ska gå till. Och slutsatsen? Inte onöjd med den heller. Rättschefen Olle Abrahamsson kommer fram till att det inte finns grund för att införa ensådan lag. Alltså att man är skyldig att ingripa som vittne till en händelse. Om inte så begår man ett brott. Den enda jag har hört varit ”bekymrad” över denna utredning var Beatrice Ask och någon KD politiker. Att KD över huvudet taget driver den här frågan är ett rop på hjälp.

Det kan aldrig vara viktigt om huruvida man ska ingripa vid ett pågående brott eller inte. Det viktiga är VARFÖR begicks brottet? HUR ska vi kunna arbeta för att det inte sker? Alltså i steget före att brottet alls begicks.

Vi måste sluta stifta lagar för att få människor att fatta att man inte ska slå ihjäl någon annan! Samhället ska vara byggt på sådant sätt att man fattar det ändå.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Civilkuragelag

Filed under Mänskligt

Kommentarer inaktiverade.